Over mij

Mijn foto
Ik ben Laura, 34 jaar, getrouwd met Tom en mama van Lucas (8) en Jasper (6). Ik ben onlangs maar liefst 19 kilo verloren na een proteïnediëet, en zet nu stappen om me een andere levensstijl eigen te maken, die bestaat uit meer bewegen, anders eten en beter voor mezelf zorgen. Ik wil mijn zoektocht naar deze nieuwe levensstijl delen met anderen, om hen te inspireren, maar zelf ook verder geïnspireerd te worden.

donderdag 25 februari 2016

Super snel visgerecht met kruiden, kokosmelk, limoen en tomaat

 
Voor het receptje van vandaag heb ik me laten inspireren door Pascale Naessens. In haar derde boek (Puur genieten 1) maakt ze een visgerechtje klaar waarvan ze in de beschrijving aangeeft:
Lastminuterecept voor als je vrienden op bezoek krijgt: geen werk en ongelooflijk lekker.

Wel, ze had ergens wel gelijk, het is echt enorm lekker. Alleen vond ik dat het voor een 'last minuterecept' nog iets sneller mocht gaan dan de bereidingstijd die zij voorziet in haar boek (in totaal 45 minuten tussen starten met koken en aan tafel gaan...). Het gerecht moest namelijk nog 30 minuten in de oven... Tijdens de werkweek vind ik dat te lang duren, dus dacht ik even na over een andere bereidingswijze, die ervoor zorgde dat we binnen 20 minuten aan tafel konden gaan. Joepie! Lang leve de snelle en lekkere recepten!



Voor het recept heb je het volgende nodig:
  • Witte vis voor 4 personen (bv. kabeljauw)
  • Bakje kerstomaatjes
  • Blik kokosmelk (400 ml)
  • Limoensap van 1 limoen (ik gebruikte dit uit een flesje, nog net iets sneller)
  • Bosjes verse kruiden (dille, koriander, peterselie) (dat zijn dus beste wel wat kruiden!)
  • Knoflookteentje
  • Half visbouillonblokje
  • (Eventueel rijst als je er rijst bij wil eten)
Giet het blik kokosmelk in een pot en pers er het teentje look boven uit. Leg de stukken vis mee in dit 'soepje' en breng het zachtjes aan de kook. Terwijl dit warm wordt, kan je je kerstomaatjes wassen en halveren. Ook kan je alle kruiden fijnsnijden (mag wat grof, koriander is bv. super lekker met de steeltjes eraan!). Als je vis stilaan gaar begint te worden voeg je het bouillonblokje, een zeer ruime scheut limoensap (ongeveer het sap van 1 limoen), de kerstomaatjes en de kruiden toe aan het mengsel en laat je het nog een 3-tal minuutjes zachtjes koken. Roer zo voorzichtig mogelijk, zodat de vis enigszins heel blijft. Nog een beetje peper erover en...

Klaar!

Geniet van dit verfijnde gerechtje dat je in 'no-time' op tafel hebt getoverd :)

woensdag 24 februari 2016

Gadogado - oosterse vegetarische groentenschotel met pindasaus

Het zou best wel kunnen dat niet iedereen fan is van dit -heel snel klaar- receptje. Heel wat mensen die ik ken zijn niet zo'n fan van pindakaas... Wij hier thuis echter wel! En een gerecht met pindakaas-saus is dan ook een echt feest :)

Het is een recept dat je enorm snel klaar kan maken, op de tijd dat je een eitje hebt hardgekookt bij wijze van spreken. Het hangt er wel wat vanaf welke groenten-ingrediënten je wil gebruiken, want als je bv. boontjes eraan wil toevoegen, moet je die wel eerst gaar maken natuurlijk.

Wat de naam gadogado eigenlijk wil zeggen zou ik niet weten. Ik vind het ook een gigantisch grappige naam. De kinderen lachen zich altijd een breuk als ik zeg dat we gadogado gaan eten. Van oorsprong is het een Indonesisch gerecht, maar mijn versie omvat niet alle 'originele' ingrediënten. De volgende ingrediënten heb je nodig om te maken wat je op de foto hierboven ziet:

  • 8 eieren
  • bakje kerstomaatjes
  • komkommer
  • 2 paprika's
  • 4 wortels
  • pot pindakaas (halve pot is ook al voldoende)
  • sjalotje
  • ketjap of sojasaus
  • pilipili of een pikant pepertje
  • melk of kokosmelk (ik vind het met kokosmelk nog net iets lekkerder, maar beiden zijn zeker even goed)
Het volgende zit in de salade die je ook op de foto ziet, maar die eigenlijk niet bij een 'echte' gadogado hoort:
  • een beetje rode kool
  • rucola
  • sesamolie
  • citroensap
  • ketjap

  • In principe heb je voor gadogado ook nog kroepoek nodig. Bovendien kan je er ook witte rijst bij serveren. Boontjes en/of sojascheuten worden hier ook vaak bij geserveerd.

    En dan maak je het gerecht als volgt:
    Breng je eieren aan de kook tot ze hardgekookt zijn. Snijd de groeten in kleine blokjes/reepjes (komkommer, paprika, wortel) en schik al je groenten, inclusief de kerstomaatjes, op een schotel. Voeg de (gepelde) eieren eraan toe.
    Pel en snijd het sjalotje fijn. Zet een pannetje op het vuur, doe er een beetje sesamolie of arachideolie in en stoof het sjalotje zachtjes gaar. Voeg dan enkele hele grote scheppen pindakaas toe (wij doen er zo'n 2/3 pot in, maar dan is er vaak wel wat saus over). Laat de pindakaas wat smelten op een zacht vuurtje. Voeg een scheut ketjap (of sojasaus) toe. Giet een scheutje van de (kokos)melk in je pannetje en roer tot het een homogene massa is (het wordt zo wat harder, een beetje zoals het begin van een bechamelsaus). Voeg terug een scheutje van de melk toe, roer terug tot het weer mooi gemengd is, meer toevoegen, weer goed mengen, (blijven herhalen)... Het kan zijn dat je saus wat gaat 'schiften'. Dan scheidt de olie van de pindakaas zich van de andere ingrediënten. Het ziet er dan niet zo lekker uit... Mijn ervaring is dat het afhangt van het type pindakaas dat je koopt, bij sommige gaat het na wat roeren en/of melk toevoegen terug binden, bij anderen blijft het geschift. Aan de smaak zal je echter geen verschil proeven! (als je dit probleem ervaart, koop dit merk van pindakaas dan niet meer voor dit gerecht). Als ik me niet vergis vertoont vooral de pindakaas van Carrefour dit 'schiftingsprobleem'. Voeg er (als je wil) nog wat pilipili of een pepertje aan toe en ga er met de peperbus over. De saus moet je niet laten koken. Als de consistentie (smeuig/lopend) en de smaak ok is (nog voldoende pindakaas-smaak) kan je ze opdienen.

    Voor wat meer 'speciale' groenten, maak ik er nog een apart slaatje bij met een beetje dressing: Rode kool fijn snijden, mengen met rucola. Beetje citroensap, sesamolie en ketjap toevoegen. Mengen en klaar!

    Dit gerecht valt onder de categorie: heel snel klaar! Onze kinderen zijn er ook heel erg dol op, met of zonder kroepoek ;)

    dinsdag 23 februari 2016

    Groentencouscous met gemarineerd lamsvlees

    Vandaag een gerecht dat geïnspireerd is op 'couscous'. Zelf eet ik het tegenwoordig zonder het effectieve couscous griesmeel, maar ook hier is het perfect mogelijk om ervoor te kiezen om het erbij klaar te maken. Mijn kinderen en man eten dat er gewoon bij. Griesmeel is trouwens super snel klaar (kook wat water in je waterkoker, doe griesmeel in een kommetje, giet er kokend water over, laat enkele minuten intrekken, klaar!).

    Maar kom, genoeg over griesmeel. Laten we eens kijken welke ingrediënten er zitten in het gerechtje op de foto die je hiernaast ziet.
    • 1 ui
    • 4 wortels
    • 1 groene en 1 rode paprika
    • 1 courgette
    • 2 blikken tomatenblokjes
    • Half groentenbouillonblokje
    • Peper, zout, look, kurkuma, komijn, ... (laat je maar even gaan op het vlak van (oosterse) kruiden)
    • Een gemarineerde lamsfilet (mmmmm, ik marineer hem niet zelf, want heb nog altijd niet HET recept gevonden om een lamsfilet zo lekker te marineren. Tijdens het barbecue seizoen vind je dit altijd terug bij Renmans en bij Carrefour, maar deze winter vonden we het ook bij Carrefour. Het is een gemarineerde lamsfilet met zo een groen-achtig sausje. Wel een beetje duur, maar goddelijk qua smaak!)
    Qua hoeveelheden moet je zelf wat inschatten hoeveel je nodig hebt. Ik maak liever wat meer, waar ik dan nog een portie van kan invriezen voor een later moment. Is nooit verloren!

    Snijd de groenten in grote stukken (bij couscous mag het er wat 'rustieker' uitzien, en dat gaat bovendien extra snel op die manier). Voeg in de volgorde van het ingrediëntenlijstje van hierboven de ingrediënten toe, stoof het zachtjes aan in een scheut olijfolie. Als je enig tempo kan aanhouden in het snijden van groenten, kan je tijd winnen door ze te snijden in bovenstaande volgorde, en ze meteen te laten stoven terwijl je de volgende groenten kleinsnijdt. Of vraag je man/kinderen om even mee te helpen. Des te sneller is het klaar!
    Voeg dan de blikken tomatenblokjes toe (als 2 blikken te veel zijn, werk dan met 1 blik), en kruid het geheel met het halve bouillonblokje en andere kruiden. Laat zachtjes pruttelen met een deksel erop (Na een 5 à 10 minuten is het echt al prima hoor!).
    Soms voeg ik nog een paar 'extraatjes' toe, zoals een handvol rozijnen, of een blik kikkererwten.
    Bak tijdens het pruttelen van je groentencouscous, je lamsfilets in een pan (ik bak tegenwoordig in kokosolie, maar in echte boter is dit uiteraard ook heel lekker!) Een lamsfilet mag echt nog lekker rosé zijn vanbinnen.

    Als er iemand weet hoe je zelf zo'n lekker gemarineerde lamsfilet kan maken, dank alvast om het recept te delen!!

    maandag 22 februari 2016

    Ovenschotel met zalm, boontjes, kerstomaten en ansjovis

     
    Ik start vandaag een 'receptjesweek' op. Alle dagen van deze week mag je van mij gezonde receptjes verwachten. In de week gaan die receptjes zelfs 'lekker snel klaar' zijn, want dat moet in de week vind ik! Aan tafel binnen de 30 minuten is het doel!

    Het eerste receptje is meteen een toppertje, al zeg ik het zelf. Zalm met boontjes, kerstomaten en ansjovisfilets. 'What you see is what you get' in dit recept! En de smaken gaan echt super goed samen! Het is een recept waar je in de week wel een half uur tijd voor nodig hebt, maar de laatste 10 minuten ben je eigenlijk niet meer bezig met het koken zelf, dus is er zelfs tijd om even rustig te aperitieven!

    Dit heb je nodig:
    • Zalmfilets, voor elke persoon 1 (ik heb dit vaak in de diepvries zitten, al vind ik ze vers wel iets lekkerder)
    • Een zak fijne diepvriesboontjes (500gr)
    • Een bakje kerstomaten
    • 3 kleine blikjes ansjovisfilets in olie
    • Peper
    Als ik thuiskom van het werk zet ik meteen mijn 'steamer' aan en leg ik de diepgevroren boontjes in het stoombakje (schat zelf in welke hoeveelheid boontjes je nodig hebt, zelf neem ik makkelijk 500gr voor ons 4-tjes) (heb je geen steamer, kook ze even gaar of maak ze gaar in de microgolfoven). De diepgevroren boontjes moeten ongeveer 15 minuten in de steamer (ze moeten nog niet gaar zijn! Ze garen nog verder in de oven).
    Als de boontjes stomen haal ik de zalm uit de diepvries en laat deze even ontdooien (bv. in de microgolfoven). Ze mogen wel rauw blijven!
    Laat je oven voorverwarmen op een hoge stand (ik zet die heel hoog, op 250°)
    Was de kerstomaatjes en hou ze even opzij.
    Leg de zalmstukken in een braadslee
    Haal de boontjes uit de steamer en leg ze naast de zalm in de braadslee
    Schik de kerstomaatjes erover
    Schik hierover de ansjovisfilets
    Verdeel de olijfolie uit je ansjovisfiletsblikjes over je groenten en vis (niets gaat verloren!)
    Ga met de peperbus over je schotel
    Zet de schotel 10 minuten in de voorverwarmde oven (hou hem wat in de gaten, beetje afhankelijk van de dikte van je zalm, maar op deze temperatuur kan het verrassend snel gaan! (I like!))
    Relax even, drink een aperitiefje, dek de tafel, praat even met de kinderen... Je hebt 10 minuten de tijd, dus kies maar :)

    Smakelijk! De combinatie van het zoute van de ansjovis met de zoete smaak van gare kerstomaten, gecombineerd met zalm en boontjes... Echt zalig!

    Voor de liefhebbers van zwarte olijven: dit gaat er ook prima bij!
    Voor de liefhebbers van aardappelen, je kan altijd nog een potje aardappelen (in de schil) hierbij koken.

    woensdag 17 februari 2016

    Van 'niet sporten' val je af! Maar wat zal de toekomst brengen?

    Zoals jullie wel al weten heb ik last van een blessure aan mijn heup, waardoor ik eigenlijk al een hele tijd niet meer kan lopen. Stoppen met sporten was eigenlijk iets waar ik heel bang voor was, want ik zou alles wat ik opbouwde de afgelopen maanden (of afbouwde als je het vanuit het gewichtsperspectief bekijkt) mogelijk terug kwijtspelen. Ik heb ondertussen heel wat actie genomen met de hoop om de reden van deze blessure te achterhalen: mijn huisarts stuurde me door naar de osteopaat, de osteopaat heeft me eens goed gekraakt en stuurde me door naar de 'runners lab', daar deed ik een loopanalyse, waaruit bleek dat ik alleszins wél de juiste loopschoenen heb. Ze raadden me daar aan om een soort van bodyscan te doen, om te achterhalen of er andere lichaamsdelen zorgden voor deze blessure. Ook uit deze scan bleek dat het allemaal in orde was. Kortom: veel getest, weinig oorzaak gevonden, dus ook nog geen finale oplossing...

    Bovendien werd ik (bijna) 2 weken geleden aan mijn pols geopereerd. Opnieuw een extra blessure, opnieuw een extra verplichting om het even rustig aan te doen, opnieuw extra passieve dagen.

    Wat blijkt nu? Ik ben eerder afgevallen dan dat er kilo's bijzijn! Zonder iets te doen, zonder nog te sporten, door veel meer passief thuis te zitten, zelfs door veel meer ongezonde koeken te eten (wat doe je anders als je je thuis verveelt, zucht...)... EN IK VAL AF?!?!?! Are you kidding me?
    Als ik meer rationeel ga reflecteren is het ergens ook logisch. Zeggen ze niet altijd dat spieren zwaarder wegen dan vet? Dan zal ik veel spieren aan het verliezen zijn. Dus eigenlijk is dit gewichtsverlies geen goed nieuws. De dip voordat de kilo's er terug bij zullen komen? Ik ben alleszins NIET van plan om dat uit te testen! Tijd dus om terug een plan te maken voor de komende tijd.
    Ik heb écht de tijd genomen om wat rust te nemen door de afgelopen maand quasi niet meer te lopen. Eind vorige week heb ik een kort loopje gedaan, maar dat ging toch nog niet zo goed, en ik voelde mijn heup nog. Komende vrijdag probeer ik het alleszins opnieuw! Ook is het mijn plan om meer spiertraining in te lassen, zodat bvb. de spieren rond mijn knieën en heupen meer getraind worden, naast het lopen. Er werd namelijk gesuggereerd dat minder specifiek getrainde spieren de oorzaak van de ontsteking konden zijn, gezien ik ondertussen vaak lange afstanden liep. Laat ons hopen dat ik vanaf vrijdag effectief terug kan beginnen opbouwen. Thanks om te duimen!


    Trouwens, volgende week is het 'snelle receptjesweek'. Elke dag een lekkere en gezonde maaltijd op de blog!

    dinsdag 2 februari 2016

    Blessureleed - tijd om doelstellingen even los te laten

    Ondertussen bijna 2 weken geleden had ik al geschreven over mijn blessure aan mijn heup. En ja hoor, ondertussen 2 kleine pogingen gedaan om terug te gaan lopen, maar met te veel pijn. Mijn bekken bleek wat scheef te staan en de osteopaat heeft goed werk geleverd om het terug op zijn plaats te krijgen. De pijn is echter (nog) niet weg, mogelijk door een ontsteking die het gevolg was van dat scheve bekken. Lopen zit er voorlopig dus nog niet in... Bovendien zal ik donderdag nog geopereerd worden aan mijn pols (weghalen van enkele kistes), waardoor ik ook iets minder mobiel wordt voor enkele dagen. Zucht...
    Op het vlak van het eten heb ik dan wel mijn balans gevonden. Het leuke aan eten is ook dat je dat gewoon onder controle kan hebben. Je kiest uiteindelijk toch zelf wat je in je mond stopt. Wat betreft sporten is het je lichaam die je wel laat weten of je kan sporten of niet, ook al wil je het doodgraag! Zeeeeer frustrerend...
    Zelf-coachend als ik ben, probeer ik met deze tegenslag om te gaan (niet evident! Ik heb zo hard gewerkt om te staan waar ik nu sta...). Laten we even doelen bijstellen. Het idee om te trainen voor de 10 miles bergen we nog even op, en we focussen eerst en vooral op een stabiel en degelijk herstel. Pijnloos terug lopen is het doel. Mijn andere doel is wel in beweging blijven, maar op een niet-lopende manier. Ik ga morgenavond (proberen, als de timing het toelaat) zwemmen, en de dagen na mijn operatie ga ik regelmatig wandelingen maken. Op die manier blijf ik in beweging. Voorlopig lopen we even NIET (zucht).
    Blijven jullie duimen voor een spoedig herstel?